Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Υπολογισμοί στην ομαλή κυκλική κίνηση.


Μια μικρή σφαίρα, μάζας 2kg, εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση, σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας 0,5m, όπως στο σχήμα. Τη χρονική στιγμή t=0 η σφαίρα περνά από τη θέση Α, ενώ φτάνει για πρώτη φορά στη θέση Β τη χρονική στιγμή t1=0,35s, όπου οι σημειωμένες γωνίες είναι φ12= 30°.
i) Ποια η γωνιακή ταχύτητα και ποια η περίοδος περιστροφής του σώματος;
ii) Ποια χρονική στιγμή η σφαίρα περνά από το σημείο Γ για  τέταρτη φορά;
iii) Να υπολογιστεί το μέτρο της δύναμης που ασκείται στη σφαίρα, καθώς και το έργο της στο χρονικό διάστημα 0-t1.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα. Θα η θελα να ρωτησω κατι για τη κυκλικη κινηση. Μηπως ξερετε με ποιο σκεπτικο η γωνιακη ταχυτητα σχεδιαζεται πανω στον αξονα; δηλαδη πως ακριβως καταληγουμε στο διανυσμα της γωνιακής; και κατι ακομα. Στην ασκηση οπου ενα σωμα βρισκεται πανω σε ενα περιστρεφομενο δισκο και αυξανουμε σταδιακα τη γωνιακη ταχυτητα. Οταν το σωμα γλυστρησει προς ποια κατευθυνση θα φυγει ; Η τριβη ολισθησης ασκειται και προς ποια κατευθυνση; ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Η γωνιακή ταχύτητα έχει την κατεύθυνση του dθ. Η απειροστή γωνία θεωρείται διάνυσμα.
Η τριβή ολίσθησης θα έχει αντίθετη κατεύθυνση από τη σχετική ταχύτητα του σώματος ως προς το δίσκο.
Ποια η διεύθυνση; Δεν μπορώ να την προσδιορίσω απόλυτα, αλλά ενώ το πάνω σώμα θα έχει μια ταχύτητα, την οποία θα έχει αποκτήσει εξαιτίας της στατικής τριβής, τώρα από τη στιγμή που η τριβή δεν θα μπορεί να πάρει τέτοια τιμή η οποία θα εξασφάλιζε 1) την κεντρομόλο και 2) την επιτρόχια επιτάχυνση, θα γυρίσει πιο γρήγορα ο τροχός και το σώμα ακολουθώντας μια καμπύλη τροχιά, θα φύγει ...

Ανώνυμος είπε...

eyxaristo poli