Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το ελαφρύ ή το βαρύ;

Από την κορυφή ενός κεκλιμένου επιπέδου σε ύψος h, αφήνονται να κινηθούν ταυτόχρονα δύο σώματα Α και Β με μάζες m και 2m, τα οποία παρουσιάζουν με το επίπεδο τον ίδιο συντελεστή τριβής ολίσθησης, τα οποία ολισθαίνουν.
i)  Μεγαλύτερη δύναμη τριβής ασκείται:
α) στο σώμα Α,          β) στο σώμα Β,     γ) Δέχονται ίσες δυνάμεις τριβής.
ii)  Πρώτο θα φτάσει στη βάση του επιπέδου:
α) το σώμα Α,     β) το σώμα Β,      γ) Θα φτάσουν ταυτόχρονα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα. θα ηθελα να ρωτησω για μια ασκηη μ κεκλιμενο και συστημα σωματων. εστω οτι στη βαση του κεκλιμενου τοποθετουμε σωμα μαζας m1 και μεσω τροχαλιας ου βρισκεται στη κορυφη και νηματος το συνδεουμε με αλλο σωμα μαζας m2 >m1, που το κραταμε παραλληα στο κατακορυφο επιπεδο. ΘΕΩΡΩΝΤΑς ΟΤΙ ΤΟ ΥΨΟς ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟς για το m2 ειναι μικροτερο απο το μηκος του κεκλιμενου, οταν αφησουμε ελευθερο το συστημα το m1 θα κανει επιταχυνομενη και μετα επιβραδυνομενη ( για οση ωρα το m2) παραμενει στο εαφος. Η ερωτηη μου σχετιζεται με το μετα. Το m1 θα αρχιζει να κατεβινει επιταχυνομενο μεχρι να τεντωθει το νημα. Στη συνεχεια; Εφαρμοζομε Α.Δ.Ο; το συστημα επιβραδυνεται; τι θα συμβει τελικά; Ευχαριστω πολύ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Το τράβηξες πολύ!!!
Ναι θα εφαρμόσουμε τελικά ΑΔΟ και μετά ξαναμελετάμε μια επιβαρυνόμενη κίνηση.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ πολύ. Εαν βρειτε λιγο χρονο ( αν και καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολο ) θα ηταν ενδιαφερουσα μια αναρτηση τετοιας ασκησης απο εσας. να στε καλα να μας βοηθατε να βελτιωνόμαστε. Καλο βραδυ.