Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η τάση του νήματος, πού και γιατί;


 
Έστω ότι σε ένα λείο οριζόντιο επίπεδο ηρεμούν δύο σώματα Α και Β με μάζες Μ=3kg και m=2kg αντίστοιχα, τα οποία συνδέονται με ένα νήμα. Σε μια στιγμή ασκούμε  στο Α σώμα οριζόντια δύναμη μέτρου F=10Ν, όπως στο σχήμα. Αν το νήμα θεωρείται αβαρές, να βρεθούν οι δυνάμεις που ασκούνται από το νήμα στα δύο σώματα.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα να σας ρωτήσω καποιες αποριες μου πάνω στα συστήματα σωμάτων. Η 1. Αν ψαχνουμε μια δυναμη που πρεπει να ασκηθεί σε καποιο απο τα δυο σωματα ωστε να εκτελεσουν Ε.Ο.Κ αυτη θα επρεπε να ασκηθει στο σωμα που δεχεται την F και με μετρο ισο με την F ; Ωστε το σωμα που δεχεται τη F να αρχισει να επιβραδυνεται και πολυ γρηγορα να χαλαρωσει το σχοινι ωστε ΣF =0 σε καθε σωμα; Αυτη είναι η δική αποψη και η 2: Αν υποθεσουμε ότι εχουμε ενα συστημα 2 σωματων που συνδεονται με νημα και οπου και τα δυο ακουμπουν σε μη λειες επιφανειες ενος κεκλιμενου δαπεδου. Αντι να τα αφησουμε ελευθερα θα μπορουσαμε να τα εκτοξευσουμε ωστε να ελκτελεσουν επιβραδυνομενη; και αν ναι πως γινεται; Ευχαριστω πολυ/

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Μα για να εκτελέσουν ΕΟΚ θα πρέπει το σύστημα να έχει κάποια ταχύτητα. Αν αυτό συμβαίνει, τότε πρέπει να ασκηθεί μια αντίθετη δύναμη -F, είτε στο ένα είτε στο άλλο σώμα.
Τότε και τα δυο σώματα θα εκινούντο με σταθερή ταχύτητα.
Δεν γίνεται να τα εκτοξεύσεις σε κεκλιμένο επίπεδο και να υπάρχει τάση του νήματος και να κινούνται μαζί.