Τα σώματα Α και Β του σχήματος έχουν ίσες μάζες m1=m2=2kg και ηρεμούν σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζουν συντελεστή τριβής ολίσθησης μ=0,2, δεμένα στα άκρα νήματος μήκους L=1m. Για t=0 ασκούμε στο Α σταθερή οριζόντια δύναμη μέτρου F=12Ν. Τη χρονική στιγμή t1=3s το νήμα που συνδέει τα δύο σώματα κόβεται ενώ η δύναμη F συνεχίζει να ασκείται στο σώμα Α.
i) Ποια η ταχύτητα των δύο σωμάτων τη στιγμή t1;
ii) Πόσο απέχουν τα δύο σώματα τη χρονική στιγμή t2=8s;
Δίνεται g=10m/s2.
4 σχόλια:
Γεια σας
Ομολογώ, καταπληκτική άσκηση!
Μήπως όμως η χρονική στιγμή t1=4s θα έπρεπε να αντικατασταθεί από την t1=3s;
Με φιλικούς Χαιρετισμούς
Αστέριος Τριανταφυλλίδης
Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΦΑΝΩΣ 3s ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΑΛΩ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ.ΜΑΡΓΑΡΗ.ΒΡΗΚΑ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΕ ΣΥΜΒΕΙ. Η ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΔΑΠΕΔΟ ΜΕ ΓΩΝΙΑ ΚΛΙΣΗΣ 30 ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ 2 ΣΩΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΡΗ 35Ν ΚΑΙ 70Ν ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΕΝΩΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΡΙΒΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ 0,1 ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ 35Ν ΚΑΙ 0,2 ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ 70Ν. ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ 35Ν. Η ΑΣΚΗΣΗ ΖΗΤΑ ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΑΝ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ 70Ν. Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ( ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ): ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ; ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ 35Ν ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΙΟΥ Η ΣF EINAI ΠΕΡΙΠΟΥ 14,5Ν ΕΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ 70Ν ΕΙΝΑΙ ( ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΤΑΣΗ) 22,8. ΕΑΝ ΤΑ ΑΦΗΝΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΝΗΜΑ ΔΕ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕ ; ΔΕ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.
Αγαπητέ φίλε.
Το πρώτο ερώτημα στέκει.
Αν πεις ότι το νήμα δεν είναι τεντωμένο, τότε το μικρό σώμα θα αποκτήσει επιτάχυνση α1=4+ και το δεύτερο επιτάχυνση α2=3+, συνεπώς το κάτω σώμα θα αποκτούσε μεγαλύτερη επιτάχυνση και θα τεντωνόταν το νήμα. Άρα τα σώματα κινούνται μαζί και το νήμα είναι τεντωμένο.
Στην αντίθετη περίπτωση το νήμα δεν θα είναι τεντωμένο και τα σώματα δεν θα κινηθούν μαζί, αλλά το καθένα θα αποκτήσει τη δική του επιτάχυνση.
Δημοσίευση σχολίου